SAVETI ZA POVEĆANJE ENERGIJE I SMANJENJE UMORA UZROKOVANOG STILOM ŽIVOTA

Kako zadovoljiti zahteve aktivnog načina života, boriti se protiv umora i pronaći energiju, pa možete reći „da“.

Ponekad nije potrebno mnogo da bismo postali svesni zašto smo umorni. Stres na radnom mestu, zahtevi roditeljstva, čak i promena godišnjeg doba uzimaju svoje. Kako možemo pomoći da obnovimo energiju i prevaziđemo umor?

Više spavajte.

To je očigledno, zar ne? Telu je potreban san da bi se napunilo, zato poboljšajte svoje navike spavanja: ako imate problema sa spavanjem, pokušajte  svakog  dana u isto vreme odlazite na spavanje i ustajete. Takođe, uverite se da je vaša spavaća soba tih i mračan prostor koji koristite samo za spavanje.

Ograničite stres.

Teško je izbeći stres, međutim, često je uzrok osećaja umora; važno je naučiti prepoznati njegove uzroke i nositi se s njima. Ako je glavni krivac za stres vaš posao, pokušajte da nađete način da promenite radne aranžmane. Takođe je važno da u slobodno vreme znate kako se „isključiti“ i pronaći način da se opustite; meditacija, topla kupka ili umirujuća muzika mogu vam pomoći da se opustite.

Više vežbajte.

Znamo - preumorni ste za vežbanje, a vežbanje može pozitivno uticati na vaš energetski nivo. Dakle, prekinite začarani krug neaktivnosti; bićete manje umorni i imaćete mnogo više energije. Već dnevna šetnja od 15 minuta osvežiće vas.

Provodite više vremena na otvorenom.

Sedenje u zatvorenom prostoru bez izlaganja sunčevoj svetlosti može prouzrokovati osećaj utrnulosti. Zato izađite napolje, čak i na kratko za vreme pauze za ručak, udahnite svež vazduh i ponovo postanite optimistični.

Ograničite konzumaciju kofeina i alkohola pre spavanja.

Ako želite da izbegnete nemiran san, izbegavajte kofein koji se nalazi u kafi, čaju, koka-koli i čokoladi. Isto važi i za čašu alkohola pre spavanja - to može samo poremetiti vaše navike spavanja i pojačati simptome umora.

Ispravno se hranite.

Ako želite više dinamičnosti i manje osećaja pospanosti u životu, morate se posvetiti svojoj ishrani. Brza hrana, gazirana pića i slatkiši mogu izazvati pospanost. Pokušajte da promenite način ishrane i uključite hranu bogatu antioksidantima, mineralima i vitaminima A, C i B kompleksa. Ako ne možete da označite sva polja (iskreno, ko zaista može?), onda vam kvalitetan multivitaminski preparat poput Supradyn® Energija može pomoći da uštedite energiju.