TREBA LI UZIMATI VITAMINE I MINERALE?

Često se kaže da je uravnotežena ishrana važna i da je potrebno jesti dovoljno voća i povrća, između ostalog kako biste osigurali dovoljan unos vitamina i minerala. Ali šta su zapravo vitamini i minerali, koja je njihova uloga u telu i da li ih treba uzimati?

Svakodnevni unos hrane u telo obezbeđuje nam energiju potrebnu za svakodnevno funkcionisanje. Razne hemijske reakcije u telu omogućavaju da se energija iz hrane pretvori u oblik upotrebljiv na ćelijskom nivou (adenozin trifosfat), koji je poznat i kao ćelijsko disanje1. Da bi se energija iz ugljenih hidrata, proteina i masti koju jedemo hranom pretvorila u ćelijsku energiju, potrebno je nekoliko mikroelemenata koji učestvuju u procesu proizvodnje energije, među kojima su minerali i vitamini.

Da nedostatak vitamina i minerala može imati posledice na organizam, sada je poznato već više od veka1. Kvalitetnijom ishranom, kao i uvođenjem dodataka ishrani kod rizične grupe ljudi, avitaminoze, odnosno bolesti koje su posedice nedostatka vitamina i minerala, poput rahitisa, pelagre, skorbuta i beri-beri, danas su relativno retke, barem u razvijenom svetu1.

Kada u telu može da nedostaje vitamina i minerala?

Određene grupe ljudi mogu biti izloženije riziku od nedostatka vitamina i minerala od drugih, što je najčešće uzrokovano:

 • dijete za mršavljenje
 • nedovoljnom i/ili neuravnoteženom ishranom,
 • poremećajima u ishrani ili
 • za organizam zahtevnijim periodima poput intenzivnog vežbanja ili emocionalnog i/ ili fizičkog stresa.1

No, nedostatak vitamina i minerala u telu takođe može biti posledica poveće potrebe tela za mikronutrijentima; primeri:

 • u trudnoći i tokom dojenja,
 • tokom rasta,
 • u starijoj populaciji
 • pušači, hronični alkoholičari
 • kod određenih pacijenata kod kojih je nedostatak vitamina i minerala povezan sa bolešću.1

Ako sumnjate na nedostatak vitamina u vašem telu, razgovarajte sa lekarom koji vas može uputiti da proverite nivo vitamina i minerala u vašem telu.

Nedostatak vitamina i minerala kod mladih ljudi

Čak i inače „zdravim“ osobama može nedostajati vitamina i minerala. Ova kategorija obično uključuje mlađe i sredovečne ljude sa visokim profesionalnim veštinama ili dvostrukim vezama sa porodicom i poslom.
U ovoj grupi rizik je posledica ponašanja povezanog sa životnim stilom, poput:

 • brze i nezdrave ishrane,
 • stalnih ili povremenih dijeta,
 • ponašanja povezanih sa stresom (pušenje, prekomerno konzumiranje alkohola i kafe).1

Uravnotežena i raznovrsna ishrana ​​pruža ne samo izvor energije u obliku ugljenih hidrata, proteina i masti, već i mikroelemente koji učestvuju u procesu pretvaranja energije u oblik koji omogućava normalno svakodnevno funkcionisanje. Obratite pažnju na prehrambene navike i na to kako se one generalno odražavaju u našem načinu života.

1 Huskisson, Edward & Maggini, Silvia & Ruf, M. (2007). The Role of Vitamins and Minerals in Energy Metabolism and Well-Being. The Journal of international medical research. 35. 277-89.