I GODIŠNJA DOBA MOGU UTICATI NA VAŠ IMUNITET

Mikronutrijenti, poput vitamina i minerala, omogućavaju telu normalno funkcionisanje, zbog čega je važno osigurati njihov adekvatan unos. Bilo bi idealno kada bismo hranom unosili sve što je telu potrebno, ali kada to nije slučaj, dodaci ishrani se mogu uvesti u ishranu. Slede informacije o tome koje vitamine i minerale možete pronaći u kojoj hrani i čemu služe dijetetski suplementi.

Prema nedavnoj studiji Univerziteta u Cambridgeu, godišnja doba mogu uticati na naš imunološki sistem, što objašnjava, na primer, zašto je verovatnije da ćemo se zimi razboleti.

Istraživanja su pokazala da, iako još uvek nije potpuno jasno koji mehanizmi utiču na sezonske promene u imunološkom sistemu, to može biti zbog faktora okoline kao što su izlaganje dnevnoj svetlosti i temperaturi okoline; Dnevno svetlo delimično utiče na unutrašnji sat našeg tela, poznat i kao „cirkadijalni ritam“, što objašnjava zašto su ljudi koji rade van dnevnog ciklusa, poput radnika u noćnoj smeni lošijeg zdravstvenog stanja.

Nekoliko sunčanih dana zimi može nam pomoći da se osećamo bolje, mada stručnjaci takođe preporučuju vežbanje, dobru ishranu i održavanje toplote, kako bi imuni sistem pomogao u borbi protiv bolesti.