STRES I IMUNITET

Stres je stanje kojem smo, u većoj ili manjoj meri, svi izloženi. Iako ga uglavnom doživljavamo kao nešto negativno, stres zapravo ima svoje prednosti u vidu pripreme tela da reaguje na potencijalno preteće situacije, ali da li stres negativno utiče na naše zdravlje?

Stres je širok pojam koji čine zahtevne ili teške okolnosti u kojima se možemo naći (stresori) ili fiziološki ili psihološki odgovori na takve okolnosti (odgovori na stres). Možda vam predstoje rokovi na poslu ili se pripremate za ispit; možda ste bili zabrinuti zbog nečega par dana ili je komšijski pas upravo lajao na vas - sve ove situacije predstavljaju određenu dozu stresa. U ljudskom telu, jedan od sistema koji je uključen u reagovanje na takve okolnosti je imuni sistem1.

Poznat kao prirodna odbrana našeg tela, imunološki sistem se sastoji od mreže različitih ćelija, tkiva i organa, koji zajedno rade na prepoznavanju i uklanjanju potencijalnih opasnosti za naše telo, kao što su bakterije, virusi, paraziti i gljivice2, a nekoliko njegovih aspekata empirijski je povezano sa stresom; Tokom akutnog stresa, koji traje nekoliko minuta, određene ćelije se mobilišu u krvotok, što telo priprema za potencijalne povrede ili infekciju, ili na tzv. flight or fight reakciju, koja priprema organizam da se ili bori s pretnjom ili zaštiti i „pobegne“ na sigurno1.

Povezanost stresa i imuniteta može biti posredovano određenim vrstama zdravstvenog ponašanja, psihosocijalnim faktorima ili oboje. Na primer: stres kao rezulatat problematičnih odnosa, negativnih ili konkurentskih socijalnih interakcija ili osećaja usamljenosti, povezano je s porastom pro-inflamatornih reakcija u telu1.

Kako stres može negativno uticati na imunitet?

Imunske ćelije imaju receptore za neurotransmitere i hormone kao što su norepinefrin, epinefrin i kortizol, koji omogućavaju mobilizaciju i cirkulaciju imunih ćelija, u idealnom slučaju za pripremu imunološkog odgovora. Noviji dokazi sugerišu da imunološke ćelije (npr. limfociti) tokom izloženosti stresu menjaju svoju reaktivnost na signalizaciju tih neurotransmitera i hormona. Hronični stres vremenom uzrokuje negativne sistemske promene u imunološkom prometu1, dok su ostali potencijalni posrednici između stresa i imuniteta, poput dobrog spavanja, sve više prepoznati kao važni u razumevanju odnosa između imuniteta i stresa. Nedavno je utvrđeno da kod zdravih muškaraca samo jedna noć bez sna značajno povećava broj neutrofila, jedne od vrsta leukocita, a smanjuje njihovu funkciju1. To bi značilo da odmor i dobar san mogu pomoći da imunitet ne deluje preterano, odnosno više nego što je to zaista potrebno. 

1 Morey J. N.,  Boggero A., Scott B.,  Segerstrom S.C.: Current Directions in Stress and Human Immune Function. Opin Psychol. 2015 Oct 1; 5: 13–17.

2 Dunkin, Mary Anne. How to Use Your Immune System to Stay Healthy. Avaiable: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/features/how-use-your-immune-system-stay-healthy##1