KAKO SE ZAŠTITI OD PREHLADE, ALI I BRŽE JE POBEDITI?

Uz savremeni tempo života i svakodnevni pritisak na poslu, socijalne i porodične obaveze, mnogi od nas jednostavno nemaju vremena da budu bolesni. Ali pored činjenice da svakodnevni stres može da nam oslabi imunitet, sa dolaskom zime se približava sezona gripa i prehlade.

Infekcije respiratornog trakta, poput gripa i prehlade, spadaju u najčešće bolesti kod ljudi. Pojava prehlade pokazuje jasnu sezonalnost, a uzrokovana je velikim brojem virusa. Odrasli se prehlade u proseku dva do četiri puta godišnje, a deca i češće.

Prehladu mogu izazvati stotine različitih virusa (najčešće rinovirusi) i leče se simptomatski. Dodatni unos određenih hranljivih sastojaka, poput vitamina C i cinka, koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sistema, može pomoći našem telu u borbi protiv prehlade i gripa.

A da li ste znali da čak i kada radimo nešto što nas opušta, poput čitanja knjiga, možemo pomoći imunološkom sistemu da ojača i odbrani se od virusa? Naše telo se tada opusti, ne oseća stres i telo se jednostavno oporavi.