ŠTAJE IMUNOLOŠKI SISTEM I KAKO ZAPRAVO FUNKCIONIŠE?

Reč „imunitet“ danas je postala svojevrsni sinonim za zdravlje, a saveti i načini za njeno jačanje postaju posebno relevantni tokom hladnijih meseci godine. Međutim, iako naš imunološki sistem zaista može imati više „posla“ u zimskim mesecima, zapravo je aktivan tokom cele godine i kontinuirano obezbeđuje stabilno funkcionisanje našeg tela i zaštitu od pretnji po naše zdravlje.

Imuni sistem je prirodna odbrana našeg tela, odnosno sastoji se od različitih ćelija, tkiva i organa, koje zajedno rade na identifikaciji i uklanjanju potencijalno štetnih stranih tela kao što su bakterije, virusi, paraziti, gljivice i bilo koje drugo telo koje može naškoditi našem zdravlju.

Iako bela krvna zrnca, ili leukociti, čine samo oko 1% krvi, njihova uloga u telu je izuzetno važna: otkrivaju, pronalaze i uništavaju viruse, bakterije i druga strana tela koja ugrožavaju naše zdravlje.

Izvor:https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentID=35&ContentTypeID=160

Imuni sistem nas štiti tako što prvo stvara prepreku koja sprečava ulazak stranih tela ili antigena u naše telo, a ako to ne učini, pokreće proizvodnju belih krvnih zrnaca ili leukocita, koji napadaju i uništavaju strana tela. Kada se razbolimo, to znači da naš imunološki sistem nije uspeo da pronađe i uništi strano telo pre nego što se značajno razmnožilo, pa stoga naš imunitet sada deluje jače proizvodeći leukocite da uništi telo koje predstavlja pretnju za naš organizam.

Naš imunološki sistem je sposoban da prepozna milione različitih antigena i može da proizvede potrebne supstance za uništavanje gotovo svih, ali određeni faktori mogu da oslabe naš imuni sistem i učine nas podložnijim infekcijama; Na primer, način na koji provodite slobodno vreme, koliko ste pod stresom, koliko često unosite tečnost, koliko se krećete, pa čak i kvalitet vazduha koji udišete može uticati na vaš imunološki sistem. 

Uz nekoliko korisnih saveta