VITAMIN C – SAVEZNIK VAŠEG IMUNITETA

Ne postoji lek za prehladu - njeno lečenje je simptomatsko. 

Ali ko ima vremena da leži? Zbog toga često ignorišemo prehladu i jednostavno je „šetamo“, zbog čega može potrajati do oporavka ili se prehlada stalno vraća. Kada nam je imunitet oslabljen ili kada smo bolesni, preporučuje se dodatni unos vitamina C. Ali da li znate zašto?

Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, je vitamin rastvorljiv u vodi, koji doprinosi nizu funkcija u našem telu, kao što je normalna proizvodnja gena kolagena za normalnu funkciju desni, hrskavice, zuba, kostiju, krvnih sudova i kože, povećava apsorpciju gvožđa i deluje kao antioksidant, a takođe doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sistema.

Preporučena dnevna doza vitamina C je 75 mg, a pošto je rastvorljiv u vodi, možemo da unesemo više nego što je potrebno telu - višak će se jednostavno izlučiti urinom. Međutim, s obzirom da telo ne može da sintetiše ili uskladišti vitamin C, kao što je to slučaj sa vitaminima rastvorljivim u mastima, potrebno ga je redovno uzimati putem ishrane ili suplemenata.

Dodacima prehrani

Vitamin C se može naći u voću kao što su bobice nara, kajsije, kivi, mango, ananas, lubenice, dinje, šljive, grožđe i jabuke, a posebno u agrumima poput mandarina, pomorandži, grejpa i limuna. Iako je idealno uzimati vitamin C sa hranom, sezonsko voće je manje dostupno u zimskim mesecima u godini, baš kada traje sezona gripa i prehlade, zbog čega je važno nedostatak vitamina C nadoknaditi uzimanjem dijetetskih suplementi.