ZDRAVLJE JE BOGATSTVO

Zdravlje je najveće bogatstvo, ili je bar tako rekao rimski pesnik Vergilije pre više od 2000 godina. Društvene mreže preplavljuju slične poruke i izreke osmišljene da nas motivišu da se više krećemo, jedemo zdravije, više putujemo ili više cenimo prijatelje i porodicu. Ono što stoji iza svega ovoga je u osnovi jednostavna poruka - da se malo bolje pobrinemo za sebe.

Teško je znati koji savet slediti, a koji ne kada je u pitanju svakodnevna zdravstvena zaštita. Ali ima li istine u ovim tradicionalnim verovanjima koja se prenose generacijama?

Dobra ishrana prolazi kroz sve vrste preporuka kada je u pitanju naše blagostanje. Dakle, bez obzira sledite li određenu porodičnu tradiciju ili više volite da ojačate imunološki sistem nekom od Bayerovih klinički dokazanih dodataka ishrani, pronalaženje pravog izbora koji će vas i vašu porodicu osnažiti u svakodnevnoj zdravstvenoj zaštiti korak je u pravom smeru.

Da li ste ikada čuli izreku „nahrani hladnoću, izgladni groznicu“? Ova izreka datira iz 1574. godine, kada je zapisana u rečniku Džona Vitalsa, koji je verovao da se prehlada može izlečiti ako jedemo više, a groznica ako jedemo manje.

Ove zdravstvene tradicije, ili takozvane „priče starih baka“, obično se prenose sa starijih žena - majke i bake - na mlađe generacije. Ali da li je „starost“ zaista „mudrost“ - ima li istine u njima?

Hrana kao lek

Bilo da se radi o limunu, medu, đumbiru, belom luku, postoji mnogo namirnica i biljaka koje podržavaju imuni sistem i pomažu bržem prevladavanju prehlade ili gripa.

Bez obzira o čemu se radi, mnoge kulture širom sveta se slažu u jednom: hrana dobro „leči“. Uzmimo za primer pileću supu. Umotan u krevet, okružen stripovima ili nekom drugom zabavom, roditelj će poslužiti domaću pileću supu. Efekti su trenutni; pun stomak i lakše disanje dece mogu izgledati kao magija. Ali da li je to zaista magija

Sličan efekat nalazimo i u vrućem čaju. Čaj, med i limun u vrućoj vodi odavno su omiljena pomoć rotiv prehlade i gripa, što nam pruža dodatnu utehu bilo da smo umotani u krevet ili da samo u kancelariji i pokušavamo da ublažimo prehladu. 

Prevencija i imunitet

Nauka pokazuje da su prehlada i grip uzrokovani izlaganjem virusima u životnoj sredini. Imuni sistem oslabljen faktorima kao što su starost, neadekvatna ishrana, narušeno zdravlje ili životna sredina doprinose tome da li se vaše telo može boriti protiv uzročnika sa kojima dolazi u kontakt.

Prevencija bolesti je jednako važna kao i ublažavanje simptoma. Snažan imunološki sistem ne samo da će smanjiti šanse za prehladu ili grip, već će vam pomoći da se brže oporavite od prehlade ili gripa nakon što se razbolite..

Podelite svoje tradicije sa nama

I mi želimo da čujemo vaše „bakine“ priče! Podelite sa nama verovanja ili savete sa kojima ste odrasli i da li su oni bili korisni za vas ili ne?